Güreşiyorum/XI. Bölüm; XXV.1992 Barselona Olimpiyat Oyunları’ da Güreş; Olimpiyatlarda bu kez Altını yakaladık.
“Yeniden Yükseliş Dönemi”Türkiye’nin Genelde; 24 Yıl, Grekoromende,28 yıllık “ALTIN” hasretini sona erdirdi.
62Kg.da Mehmet Akif PİRİM’ in altın madalyasının yanında ,Serbestte 90Kg’ da Kenan Şimşek , grekoromende ,ine 90Kg.da Hakkı BAŞAR ile gümüş ,ayrıca 100 kiloda Ali Kayalı ile Türkiye’ye serbestte bir bronz madalya kazandırdılar. Güreşçilerimiz; Ayrıca ilk ona; Remzi MUSAOĞLU/4. -Mahmut DEMİR/4. Ahmet OREL/5. Fatih ÖZBAŞ/5. Sebahattin ÖZTÜRK/6. Erhan BALCI/9. Yılların hasreti sona ermişti.
“2024 PARİS” e bu gün itibari ile; 100 Gün kaldı.
Ramazan Bayramınızı ailenizle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu geçirmeniz dileğiyle
Kota durumumuz’ da; 6 +3 = 9 oldu. (GR; Ali cengiz/Rıza KAYAALP/Enes BAŞAR/ Burhan AKBUDAK, FW; Evin Demirhan YAVUZ/Buse Tosun ÇAVUŞOĞLU ile Yasemin Adar YİĞİT, FS; İbrahim ÇİFTÇİ/Taha KAGÜL)
Son kota müsabakamız 09/11 Mayıs’ta; İstanbul’ da.
FEDERASYON BAŞKANI; Sadettin TANTAN
TEKNİK ADAMLAR; Gandy SAPUNOV- Bilal TABUR
Yuri ŞAHMURADOV-Yakup TOPUZ
ŞAMPİYONUMUZ;
Mehmet Akif PİRİM; Güreşçi, Şampiyon, teknik adam, Milli Takım teknik direktörü, İdareci ve diğer. 28 yıl aradan sonra gelen ,1992 Olimpiyat Altın Madalyası, sonrasında 1996 Atlanta Bronz madalyası ve Dünya ikinciliği, Askeri Olimpiyatlardaki şampiyonluklar ve Akdeniz Oyunlarındaki şampiyonluklar. Şu anda Grekoromen stilden sorumlu .
YILLARIN HASRETİ SONA ERDİ
Ve olimpiyatlar. İspanya’nın Barcelona şehrinde yapılan olimpiyatlara giderken
Türkiye güreşte altın madalya bekliyordu denilse herhalde biraz espri yapılmış olacaktı.
Ancak beklenenin aksine bir altın, iki gümüş bir de bronz madalya elde ettik.
Bir sene önce dünya şampiyonasında
Rus Sergeyi Martinov karşısında minderden yenilgi ile ayrılan ve dünya ikincisi olan Mehmet Akif Pirim,
Barcelona’ da adeta parladı.
Pirim; Bütün rakiplerini yenerek finale kadar yükselirken,
finalde karşısında bir önceki sene yenildiği
Rus güreşçi vardı ve kesin favori olarak gösteriliyordu.
Pirim maça başlar başlamaz künde ve çırpmalarla rakibini öyle bir sürüklese etti ki;
Bütün güreş kamuoyu bu maçı günlerce konuştu.
Pirim minderden 13-2 galip ayrılırken ,
Türkiye’nin de genelde
24, Grekoromende ise
28 yıllık altın hasreti sona erdi
Devamı; Ekteki Linkte
https://www.facebook.com/search/top/?q=G%C3%9CRE%C5%9E%C4%B0YORUM%20PORTRE%20AK%C4%B0F%20P%C4%B0R%C4%B0M
Gümüş adamlarımız;
Hakkı BAŞAR;
Güreşçi-Şampiyon ve Teknik adam (İstanbul Güreş İhtisas Kulübü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve milli takımlar.(Antrenör ve Teknik Direktör )
Hakkı BAŞAR ile İGİK ‘te teknik adam olarak görev yaparken 1985 Yılında tanıştık.
O Vakit antrenörlüğe yeni başlamıştım.. Çok ama çok çalışırdı..
Sonunda çalışmanın mükafatını hem Avrupa ,hem Dünya şampiyonluğunun yanı sıra Olimpiyat 2. De olarak gördü . Yıllarda milli takımlarda da ekip olarak başarılara imza attı.
– Yeğenleri de amcalarının izinden gidiyor Avrupa ve dünya şampiyonu, olimpiyat ikincisi eski milli güreşçi Hakkı Başar’ın yeğenleri Metehan Başar, Yunus Emre Başar ve Abdulsamet Başar, amcalarının izinden gidiyor. (zafer BAŞAR)
https://www.facebook.com/search/top/?q=HAKKI%20BA%C5%9EAR
HAKKI BAŞAR 1970 Yılında Sakarya/Sapanca/Uzun kum’ da Dünya’ya geldi.
1992 Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanmıştır. Bunlar dışında Dünya Güreş Şampiyonası’nda, Avrupa Güreş Şampiyonası’nda, Balkan Şampiyonası’nda ve Akdeniz Oyunları’nda şampiyonluklar kazanmıştır. 1996 ve 2000 Olimpiyat Oyunları’na da katılmıştır. Hakkı Başar’ın 1992 Olimpiyat Oyunları’ndaki gümüş ve Avrupa ile Dünya Şampiyonaları’nda elde ettiği madalyaları 1991 yılında Sadettin Tantan’ ın Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı’na geldiği dönem ile örtüşmektedir.
İGİK 1919’ ‘da güreşe başlayan Hakkı Başar daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Güreş Kulübü’ne geçmiş, sonrasında da yine Avrupa ve Dünya Şampiyonlukları kazanmıştır. Yıllarca Grekoromen Güreş Milli Takımı’nda teknik direktörlük yapan Hakkı Başar,
İstanbul Büyükşehir’de teknik direktörlük görevini sürdürürken emekli oldu.
Dereceleri; 1988: Romanya/Köstence’de grekoromen stil 82 kiloda Balkan Şampiyonu
1992: Barcelona Olimpiyat Oyunları’nda grekoromen stil 90 kiloda gümüş madalya 1995: Çekoslavakya/Prag’da grekoromen stil 90 kiloda Dünya Şampiyonu. 1997: Finlandiya/Quolu’da grekoromen stil 97 kiloda Avrupa Şampiyonu 1998: Beyaz Rusya/Minsk’de grekoromen stil 97 kiloda Avrupa Üçüncüsü 1998: Romanya/Köstence’de Balkan Şampiyonu. 1993-1997: Akdeniz Oyunları Şampiyonlukları
Ve diğer. Evli ve biri erkek üç çocuk sahibi. Oğlu Hüseyin ‘de güreş yapıyor.
Devamı ekteki Linkte
https://www.facebook.com/search/top?q=g%C3%BCre%C5%9Fi%CC%87yorum%20portre%20hakk%C4%B1%20ba%C5%9Far
Kenan ŞİMŞEK;
Güreşiyorum/ Portre/ 92;Kenan Şimşek Olimpiyat İkincisi ve Baş Pehlivan, minderden çayırlara , “Güreşin kendisi için bir sevda” olduğunu, Kırkpınar’da dört kez üçüncülükten sonra gelen “BAŞPEHLİVAN “ lığın önemli olduğunu söylememden edemiyor. Elbette Olimpiyatların şeref kütüğüne geçmenin karşılığı hiç bir şey ile ölçülemez.
Kırkpınar’ da ki o güreşi de unutamıyorum diyor ve ekliyor.
‘Son 20 yılın en önemli güreşi’ .
“Orada bulunan antrenör arkadaşlar; Ümitsiz bir mırıldanmada bulundular.
Güreşçi ;Olur mu -olmaz mı !
Göndersek mi !!
Bende karar verdim o an. “
Beden Eğitim Öğretmenliği ve Oğluna güreş hocalığı..
“Baba doğru söylüyorsun.’ “Evdeki şakalaşmamızı minderde yapmıyoruz.”
Kampı terk ederken “Milli takım antrenörü değerli dostum ;Ömer Suzan ile yolarının kesişmesi dönüm noktası oldu ve grekoromen stilden serbeste geçiş..
1968 Ordu doğumlu, 1984 yılında Samsun’da güreşe başlamış,
1992 Yaz Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanmıştır.
Bunlar dışında Avrupa Güreş Şampiyonası’nda ve Akdeniz Oyunları’nda madalyalar kazanmıştır. 1996 yılında minder güreşini bırakıp yağlı güreşe geçmiş.
2003 yılında Kırkpınar başpehlivanı olmuştur.
Geleneksel Yılın Sporcusu Dalında Milliyet Spor Ödülüne aday gösteilmiş.
Oğlu Mücahit Furkan Şimşek’inde pehlivan olması için ona antrenörlük yapıyor
Başlıklardan ;
-Kenan Şimşek ;1992 Barselona Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve gümüş madalya aldı.
-642. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri\’nde başpehlivanlığını Ordulu Kenan Şimşek kazandı.
– Türk bayrağını yurt dışında onur ve gururla dalgalandırdığını anlatan Şimşek, oğlunu da güreşte uluslararası başarı elde edebilmesi için yetiştirdiğini ifade etti.
– Güreşçinin mert, düzgün ve sağlam karakterli olması gerektiğini aktaran
-“Ata sporumuz güreşi, geleceğimiz olan çocuklara sevdirmeye ve aktarmaya çalışıyorum. Bu işe çok hevesli öğrencilerimizi görünce mutlu oluyorum.
— Öğretmen Başpehlivanın Hedefi Şampiyonlar Yetiştirmek
Devamı ekteki Linkte.
https://www.facebook.com/search/top/?q=g%C3%BCre%C5%9Fi%CC%87yorum%20portre%20kenan%20%C5%9Fim%C5%9Fek
Bronz adam;
Ali KAYALI;
Güreşiyorum/ Portre/ 88; Ali KAYALI; 1965 Deliorman’ da doğdu. Güreşçi, antrenör; Olimpiyat /Üçüncülüğü, Dünya /İkinciliği, Avrupa ve Akdeniz Oyunları Şampiyonlukları. Kulüp ve güreş milli takımında antrenörlük, Konya Etibank S.A.S ‘ ta güreşti. Sağlık sorunu nedeni ile milli takımı bırakmak zorunda kaldı. Halen Yalova’ da Sırrı ACAR GEM’ de teknik adam olarak görev yapmaktadır. Yalova’da ikamet etmektedir.
Başlıklardan;
-Güreşi bıraktıktan sonra ; Serbest Güreş A Milli takımlarında Antrenörlük yaptı..
-Sağlık sorunu nedeni ile bırakmak durumunda kaldı. Yalova Sırrı ACAR GEM’ de antrenörlük yapmaktadır. Yalova’da ikamet etmektedir.
-1979 yılında güreşe başlamış, 1990 yılında Türk vatandaşlığına geçmiş ve Türkiye adına 1990 yılında güreşmeye başlamıştır. 1992 Yaz Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanmıştır.
-Adaylıklar ;Yılın Sporcusu Dalında Milliyet Spor Ödülü
-1989 yılında başlayan göçle birlikte Türkiye’ye gelen Kayalı, milli takım kamplarına katılmaya başladı.
– Güreşi bıraktıktan sonra yeğenleri Şakir ve Kaşif Şakiroğlu’nun yetişmesi için çaba sarf etti.
– Evet yeniden diriliş 1992 Barcelona Olimpiyatlarına geçen hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz. Malum, 1964 Tokyodan tam 28 yıl sonra grekoda 62Kg Mehmet Akif PİRİM altın ve 90Kg Hakkı BAŞAR gümüş, serbestte ise 90Kg Kenan ŞİMŞEK gümüş ve 100Kg Ali KAYALI bronz madalya aldılar.
-Yalova’ da ki güreşteki dostlarımdan da bahsetmeden geçmeyeyim..
Sırrı ACAR hocamız, Metin Kaplan, Yusuf Bıyıklı, Hakan Altuğ, Ahmet Öztürk Orhan Alpaslan, ,Servet Demirhan, Faruk Demirhan, Semih Turgut, Hakkı Bagatar, Selim Acar, Ahmet Bozman, Sadi Çotuk, Kenan Bektaş, Lütfü Özgür, Nurettin Aras, Şükrü Acar, İlhan Şenlik, Murat Gençtürk, M. Gökmen İnan, Emrullah Erin,
Kendi kaleminden
Devamı ekteki linkte
https://www.facebook.com/search/top/?q=g%C3%BCre%C5%9Fi%CC%87yorum%20portre%20ali%20kayal%C4%B1
Önemli bir açıklama ile devam edelim; Şöyle ki, 1968-1992 Arası Olimpiyatlar’ da Türk Sporunun Lokomotifi ve madalya deposu güreş “ALTIN” için tam 24 yıl bekledi. Şöyle bir bilgi notu düşsek sanırız yanlış olmaz.
1- Başta ; Sn. Yalçın İPBÜKEN, ardından M. Esat GÜÇHAN ve en sonda Sadettin TANTAN ‘IN Federasyon Başkanı olmaları, kaliteli yönetim ile idareciliklerinin özellikle de yanında ; Eğitim-Güreş Eğitim merkezleri ve de disiplini ön planda tutmaları ,nihayetinde de ; Dünyanın o dönemde ünlü hocaları olan Genady SAPUNOV & Yuri ŞAHMURADOV’ ülkemize getirilişinin yanında yanlarında da ; Türk antrenörlerinin düzenli ve özverili çalışması , müsabakalara artık tam takımla gidilmesi, Büyük+ Ümit takımlarının birleştirilmesi, yepyeni bir çalışma programının uygulanması yılardır halen devam etmesi ve diğer etkin olmuştur. (Türk antrenörler; Sırrı ACAR-Ömer SUZAN-Salih BORA-M. Serhat KARADAĞ-Mücahit GÜNGÖR-Ata KARATAŞ, Yakup TOPUZ- Necmi GENÇALP-Fevzi ŞEKER –Mehmet AYHAN-Avni TARHAN- Reşit KARABACAK-H. İbrahim OKTAY ve diğer..
Diğer;
SERBEST STİL
Ahmet Orel Srb. / – 52 kg Hintli Anil Kumar’ı 3:46’da 17-1, Moğol Tserenbaatar Enkhbayar’ı 14-9 yendi. Bulgar Valentin Yordanov’a 6-4, sıkletinin şampiyonu K. Koreli Hak-Son Li’ye 17-8 yenilerek beşinci oldu.
Remzi Musaoğlu Srb. / – 57 kg İspanyol Andres Iniesta’yı 3:38’de 16-0, Hintli Ashok Kumar’ı 7-0, ABD’li Kendall Cross’u 7-3 yendi. Sıkletinin şampiyonu Kübalı Alejandro Puerto Diaz’a 3-0, K. Koreli Kim Yong-Sik’e 3-2 yenilip 4. oldu.
İsmail Faikoğlu Srb. / – 62 kg ABD’li John Smith’e 3-2 yenildi. Güney Afrikalı Tjaar Andries du Plessis’i 9-0 yendi. BDT’den Magomed Azizov’a 2-1 yenilerek 11. oldu.
Fatih Özbaş Srb. / – 68 kg Nijeryalı Ibo Oziti’yi 4-2, İsrailli Maxim Geller’i 2-0 yendi. Sıkletinin şampiyonu BDT’den Arsen Fadzaev’e 8-0 yenildi, ABD’li Townsend Saunders’i 5-2 yendi. Japon Kosei Akaifli’ye 3-0 yenildi. G. Koreli Go Yeong-Ho’yu 3-1 yendi ve beşinci oldu.
Selahattin Yiğit Srb. / – 74 kg BDT’li M. Salam Hacıyev’e 5-3 yenildi. Bulgar Valentin Jelev’i 2-1 yendi. Moğol Lodoin Enkhbayar’a 6-5 yenilerek elendi.
Sebahattin Öztürk Srb. / – 82 kg Sıkletinin şampiyonu ABD’li Kevin A. Jackson’a 1-0 yenildi. İspanyol Francisco Iglesias’ı 6-3 yendi, İranlı Rasum Khadem Azghadi’ye 3-0 Çek Jozef Lohina’ ya teknik üstünlükle (2-2) yenilerek altıncı oldu.
Mahmut Demir Srb. / – 130 kg Polonyalı Tomasz Kupis’i 4-1, Senegalli Mor Wade’yi 3:17’de tuşla , İranlı Ali Rıza K. Süleymani’yi 2-1 yendi, Kanadalı James Milton Thue’ya 1-0, BDT’den David Goheiflvili’ye 4-0 yenilerek dördüncü oldu.
GREKOROMEN STİL
Ömer Elmas Gr. / – 48 kg İsrailli Nik Zagranitscni’ye 10-8, Kübalı Wilber Amita Sanchez’e 3-0 yenilerek elendi.
Remzi Öztürk Gr. / – 52 kg Yugoslav Senad Rizvanoviç’e 10-0, Bulgar Bratan Tzenov’a 2-0 yenilerek elendi.
Ergüder Bekişdamat Gr. / – 57 kg Sıkletinin şampiyonu G. Koreli Han-Bong An’a 11-1 yenildi. Meksikalı A. Garcia Fernandez’i 7-0 yendi, Rumen Marian Sandu’ya 3-1 yenilerek elendi.
Erhan Balcı Gr. / – 74 kg İsveçli Torbjoern Kornbakk’a 5-2 yenildi. İranlı Ahmad Saleh Javan’› 2-0, Finli Tuomo Karila’yı 2-1 yendi. Polonyalı Jozef Tracz’a 5-1 yenildi. Çinli Wei Gingkun’u 2-0 yenerek sıkletinde dokuzuncu oldu.
Olimpiyat tarihimizde Genel Tablo;
Türk Güreşçinin ; Olimpiyat oyunlarındaki son madalya durumu hakkında bilgi;
Türk sporu; Toplamda;
41 Altın-27 Gümüş ve 36 Bronz ile; 104 Madalya aldı.
Güreşte ise ; 29 Altın, 18 Gümüş ve 19 Bronz madalya ile 66 Madalya
1-GÜREŞTE; EN FAZLA MADALYA ALDIĞIMIZ OLİMPİYATLAR;
1-1948 LONDRA; 11 MADALYA .EN FAZLA MADALYA ALDIĞIMIZ OLİMPİYAT.
ALTIN; MEHMET OKTAV-M.AHMET KİREÇÇİ-NASUH AKAR-GAZANFER BİLGE-CELAL ATİK-YAŞAR DOĞU- GÜMÜŞ;KENAN OLCAY-NUHLİİS TAYFUR-HALİT BALAMİR-ADİLCANDEMİR BRONZ HALİL KAYA
2-GÜREŞTE EN ÇOK ALTIN ALDIĞIMIZ OLİMPİYATLAR;-
2-1960 ROMA; 9 MADALYA 7 ALTIN 2 GÜMÜŞ MADALYA ALINDI .(7)
-AHMET BİLEK-HASAN GÜNGÖR-İSMET ATLI-MİTHAT BAYRAK-MÜZAHİR SİLLE-TEVFİK KIŞ –
GÜMÜŞ HAMİT KAPLAN-İSMAİL OGAN
3-1956 MELBOURN(7) 3 ALTIN, 2 GÜMÜŞ VE 2 BRONZ MADALYA ALINDI.
ALTIN MUSATFA DAĞISTANLI,HAMİT KAPLAN VE MİTHAT BAYRAK( YEDİ )
GÜMÜŞ; RIZA DOĞAN İBRAHİM ZENGİN , D.ALİ ERBAŞ HÜSEYİN AKBAŞ
4-1964 TOKYO (6) 2 ALTIN,3 GÜMÜŞ VE BİR BRONZ MADALYA ALINDI.
ALTIN İSMAİL OGAN VE KAZIM AYVAZ (6 MADALYA)
GÜMÜŞ AHMET AYIK-HASAN GÜNGÖR-HÜSEYİN AKBAŞ
BRONZ HAMİT KAPLAN
5-1952 HELSİNKİ 2 ALTIN 1 BRONZ MADALYA
ALTIN; HASAN GEMİZİ & BAYRAM ŞİT –BRONZ ; ADİL ATAN
6-1996 ATLANTA 2 ALTIN VE 1 BRONZ MADALYA
HAMZA YERLİKAYA VE MAHMUT DEMİR/ALTIN
M.AKİF PİRİM/BRONZ –SEBAHATTİN ÖZTÜRK İLE HARUN DOĞAN DÖRDÜNCÜ
7-2016 RİO (5) 1 ALTIN, 2 GÜMÜŞ VE 2 BRONZ 5 MADALYA
ALTIN TAHA AKGÜL ,, GÜMÜŞ RIZA KAYAALP VE SELİM YAŞAR
BRONZ CENK İLDEM İLE SONER DEMİRTAŞ
8-1992 BARSELONA (4) 1 ALTIN,2 GÜMÜŞ VE 1 BRONZ
ALTIN M.AKİF PİRİM,,, GÜMÜŞ HAKKIBAŞAR İLE KENAN ŞİMŞEK
BRONZ ALİ KAYALI
Devamı; On gün sonra ; 11. Bölüm ; 15 Nisan 2024/
1996 Atlanta Olimpiyat; Hamza YERLİKAYA & Mahmut DEMİR/Altın. M. A. PİRİM/Bronz
Ata KARATAŞ/19 Mart 2024 /Sarıyer . İletişim; 0532 775 77 25 ve 0505 369 0202 – atakaratas53@gmail.com Başta ; Güreşiyorum (25 Yıldır yayında olan şahsi Web sitemiz ) Sosyal Medya’ da; Facebook , İnstagram ,Twiteer, Linkedin, YouTube ile WhatsApp (05327757725) ile 24 Saat güreşin (Sarıyer’ de ki Büyük arşiv ve evde oluşturduğumuz küçük arşive ve ofisimiz ile ) ve dahi Türk sporunun emrindeyiz. Bizimle ilgili detaylı bilgi; Her şey Türk Güreşi İçin. https://www.youtube.com/watch?v=ChN6w2Hm7U4 tıklayarak ulaşabilir siniz.